Problem z rozruchem silnika :((

Wszystko o silnikach, diesel, benzyna, lpg, itd,

Moderatorzy: zmac, grzesiek309

Awatar użytkownika
krzysiek309
super lew
super lew
Posty: 624
Rejestracja: 16 mar 2006, o 11:07
Model 309: SX
Silnik: XU5
Lokalizacja: Sępólno Kraj/kuj.-pomorskie
Kontakt:

Problem z rozruchem silnika :((

Postautor: krzysiek309 » 6 lis 2011, o 11:44

Po długim czasie odwiedzam forum, a przyczyna jest awaria mojego lewka. Mam problem z odpaleniem silnika. Od dłuższego czasu wieszał mi się rozrusznik, po kilku przekręceniach stacyjką silnik odpalił, natomiast od kilku dni jest masakra. Silnik kręci, ale zapalić nie chce. Grzebałem troszkę w kabelkach, wlewałem paliwo do gaźnika i z kluczyka nie zapalił. Jak wezmę auto na tzw PYCHA pali po przepchnięciu kilku metrów. Czyściłem styk między modułem, a aparatem zapłonowy. W poniedziałek chcę zajżeć do rozrusznika, ale czy to coś da??? Mieliście może podobne objawy???
Był "GRAFIC". ;) Teraz nie ma już praktycznie po nim śladu.


Obrazek

Awatar użytkownika
maniek
expert lew
expert lew
Posty: 1464
Rejestracja: 22 mar 2007, o 13:50
Model 309: GR
Silnik: 1.4i TU3M
Lokalizacja: Sierpc

Re: Problem z rozruchem silnika :((

Postautor: maniek » 6 lis 2011, o 21:37

Problem może polegać na zbyt dużym poborze prądu przez uszkodzony rozrusznik. Brakuje wtedy prądu dla reszty urządzeń tj. wtrysku i zapłonu. Jeśli miałeś z rozrusznikiem problemy to obstawiam, że to on jest winowajcą, pod warunkiem, że akumulator masz sprawny. U mnie za ciężki rozruch winny był rozrusznik. Niby kręcił ale spadek napięcia był zbyt duży. Założyłem rozrusznik zakupiony od zmaca i po problemie.
Peugeot 309 1.4i

Awatar użytkownika
Gorgo
Lew
Lew
Posty: 145
Rejestracja: 9 lis 2006, o 19:14
Model 309: 1.9D
Silnik: 1905
Lokalizacja: Kraków
Kontakt:

Re: Problem z rozruchem silnika :((

Postautor: Gorgo » 7 lis 2011, o 20:58

Można podłączyć woltomierz i zmierzyć do ilu spada napięcie na akumulatorze podczas kręcenia.
Peugeot 309 1.9 Diesel
Ford Scorpio 2.9 24V Cosworth
http://pl.youtube.com/watch?v=ncTPHk0VcfI
Moje tylne lampki na LED'ach :)

Awatar użytkownika
krzysiek309
super lew
super lew
Posty: 624
Rejestracja: 16 mar 2006, o 11:07
Model 309: SX
Silnik: XU5
Lokalizacja: Sępólno Kraj/kuj.-pomorskie
Kontakt:

Re: Problem z rozruchem silnika :((

Postautor: krzysiek309 » 10 lis 2011, o 08:03

No rozrusznik zwalony, delikatnie wyczyszczony, przy okazji wymieniłem szczotki, przeczyściłem wszystkie przewody masowe i jakoś na szybkiego poskładałem całość do kupy. Było już dość późno, ale pugi zapalił, ale na mój słuch pierwszy rozruch po złożeniu, to tak jak bym odpalał "cinkłeczento 700-setke". Wczoraj auto stało cały dzień bez rozruchu i pokusiło mnie żeby sprawdzić i dupa. Dźwięk z pod maski jest bardzo dziwny, dzisiaj zwalę go jeszcze raz i obaczymy. Macie jeszcze jakieś pomysły. Jak w sumie powinien wyglądać sam przegląd rozrusznika, na co zwrócić uwagę???
Był "GRAFIC". ;) Teraz nie ma już praktycznie po nim śladu.





Obrazek

Awatar użytkownika
bzium
expert lew
expert lew
Posty: 1701
Rejestracja: 29 mar 2006, o 18:49
Model 309: GTI16
Silnik: XU9J4(D6C)
Lokalizacja: Zielona Góra/lubuskie

Re: Problem z rozruchem silnika :((

Postautor: bzium » 10 lis 2011, o 14:46

Dźwięk z pod maski jest bardzo dziwny, dzisiaj zwalę go jeszcze raz i obaczymy.

Takie określenie dźwięku nic nam nie pomoże ;] proponuję nagrać filmik ;]
309 1.9D 86r - moja pierwsza bestia ;) - sprzedany
-------------------------------
:309: :gtiv16: D6C 158KM :) Obrazek

Volvo v40 T4 B4204T5 200KM/300Nm :D Obrazek

Awatar użytkownika
krzysiek309
super lew
super lew
Posty: 624
Rejestracja: 16 mar 2006, o 11:07
Model 309: SX
Silnik: XU5
Lokalizacja: Sępólno Kraj/kuj.-pomorskie
Kontakt:

Re: Problem z rozruchem silnika :((

Postautor: krzysiek309 » 21 lis 2011, o 08:27

Słuchajcie czy istnieje możliwość "domowym sposobem" sprawdzić sprawność rozrusznika???
Był "GRAFIC". ;) Teraz nie ma już praktycznie po nim śladu.





Obrazek

Awatar użytkownika
bzium
expert lew
expert lew
Posty: 1701
Rejestracja: 29 mar 2006, o 18:49
Model 309: GTI16
Silnik: XU9J4(D6C)
Lokalizacja: Zielona Góra/lubuskie

Re: Problem z rozruchem silnika :((

Postautor: bzium » 21 lis 2011, o 14:35

Nie ma żadnego zakładu koło Ciebie ?
Ja wymontowuje, wiozę do speca i on sprawdza co jest nie tak ;)
309 1.9D 86r - moja pierwsza bestia ;) - sprzedany
-------------------------------
:309: :gtiv16: D6C 158KM :) Obrazek

Volvo v40 T4 B4204T5 200KM/300Nm :D Obrazek

Awatar użytkownika
krzysiek309
super lew
super lew
Posty: 624
Rejestracja: 16 mar 2006, o 11:07
Model 309: SX
Silnik: XU5
Lokalizacja: Sępólno Kraj/kuj.-pomorskie
Kontakt:

Re: Problem z rozruchem silnika :((

Postautor: krzysiek309 » 5 gru 2011, o 07:47

Pugi został reanimowany :biggrin: , przyczyna leżała nie w żadnym rozruszniku ani cewce tylko w module na aparacie zapłonowym. Na szrocie dorwałem moduł od Cytryny AX i cyka aż miło :jupi:
Był "GRAFIC". ;) Teraz nie ma już praktycznie po nim śladu.





Obrazek