Peugeot309.pl

... dla ludzi z pasją
Teraz jest 19 sty 2018, o 07:45

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 11 ] 
Autor Wiadomość
PostNapisane: 8 sty 2012, o 22:55 
Offline
super lew
super lew
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 8 mar 2011, o 15:55
Posty: 342
Lokalizacja: Wleń / Zielona Góra / Jelenia Góra
Model 309: GTi
Silnik: 1.9
Witam. Mam taki problem, że gdy silnik jest zimny to odpala bez problemu ale jak się nagrzeje to gaśnie a przyczyną tego jest brak iskry. Samochód postoi trochę i normalnie odpala ale przy kilku przygazówkach gdy się nagrzeje znów traci iskrę. Zauważyłem też, że jadąc spokojnie z górki mając minimalnie gazu silnik pracuję ok ale jak tylko doda się więcej gazu albo napotka opór w postaci góry to brak iskry. Oczywiście to nie jest regułą bo gubi iskrę i wtedy jak stoi na wolnych obrotach pewien czas. Zaznaczam że jest to GTI 122km. Z góry wielkie dzięki za pomoc.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 8 sty 2012, o 23:00 
Offline
expert lew
expert lew
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2 gru 2008, o 08:50
Posty: 1667
Lokalizacja: Żyrardów
Model 309: gti/tct,206s16/gti
Silnik: 2.0
Jeżeli jest to 122KM to proponuje sprawdzic błędy, obstawiam czujnik położenia wału lub niedomagania instalacji elektrycznej (może nie łączyc na jakiejs wtyczce), choc mogę sie mylic.
Pochwal sie autem, a nie będziesz uikrywał GTI.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 9 sty 2012, o 00:34 
Offline
expert lew
expert lew
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 29 mar 2006, o 18:49
Posty: 1701
Lokalizacja: Zielona Góra/lubuskie
Model 309: GTI16
Silnik: XU9J4(D6C)
Najszybciej będzie jak rozłączysz wszystko, wyjmiesz wiązkę główną i posprawdzasz przejścia. W moim pugu największym problemem były przetarte kable od czujnika położenia wału i pomiędzy modułem a cewką zapłonową.
Miernik, dodatkowy kabel, dużo taśmy izolacyjnej, lutownica i jeden dzień roboty. Najpierw kable później elementy ;)

_________________
309 1.9D 86r - moja pierwsza bestia ;) - sprzedany
-------------------------------
:309: :gtiv16: D6C 158KM :) Obrazek

Volvo v40 T4 B4204T5 200KM/300Nm :D Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 9 sty 2012, o 09:53 
Offline
expert lew
expert lew
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 4 lip 2006, o 22:24
Posty: 1654
Lokalizacja: Białystok
Model 309: nie mam 309
Silnik: -
Miałem podobny problem w SX. Winna okazała się masa, która była luźna na skrzyni.

_________________
Jest Ci smutno? Jest Ci źle? Wsiądź do puga, przejedź się!


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 9 sty 2012, o 18:31 
Offline
super lew
super lew
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 8 mar 2011, o 15:55
Posty: 342
Lokalizacja: Wleń / Zielona Góra / Jelenia Góra
Model 309: GTi
Silnik: 1.9
Dzisiaj rano odpaliłem pojeździłem wszystko super. Wróciłem postawiłem za chwilę znowu odpaliłem przejchałem się wróciłem ok. Postał chwilę odpaliłem dodałem lekko gazu i puściłem pracował na wolnych obrotach z 8 sekund po czym zgasł i już go nie dało się odpalić. Po 20 minutach podszedłem odpalił od ręki pochodził na wolnych obrotach chwilę i zgasł. Myślę że jak by była luźna masa na skrzyni to by iskra gubiła się np przy przejeżdżaniu przez dziurę gdzie jest jakieś szarpnięcie silnikiem. Ale wszystko sprawdzę tylko na razie nie mam w ogłole czasu :/ a tak mnie ciągnie do roboty i niestety musi to wszystko poczekać. Jak znajdę czas to będę szukał tak jak mówił bzuium pierw kable wszystkie wszystko wyczyszczę posprawdzam zobaczę co wtedy będzie. Ale dalsze propozycję bardzo mile widziane i za wszystkie serdecznie dziękuje.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 9 sty 2012, o 19:57 
Offline
expert lew
expert lew
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 4 lip 2006, o 22:24
Posty: 1654
Lokalizacja: Białystok
Model 309: nie mam 309
Silnik: -
Właśnie u mnie objawy były podobne. Odpaliłem zimnego, nagrzał się i zgasł, odpalił i ledwo 300m wróciłem do garażu, zgasł i już nie odpalił. Po ok 10min odpalił, na jałowym popracował z minutę i zgasł. I tak w kółko.

_________________
Jest Ci smutno? Jest Ci źle? Wsiądź do puga, przejedź się!


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 10 sty 2012, o 01:22 
Offline
super lew
super lew
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 8 mar 2011, o 15:55
Posty: 342
Lokalizacja: Wleń / Zielona Góra / Jelenia Góra
Model 309: GTi
Silnik: 1.9
No to identycznie jest u mnie :P Trzeba to sprawdzić koniecznie :)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 5 kwi 2012, o 10:13 
Offline
super lew
super lew
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 6 lip 2007, o 09:14
Posty: 539
Lokalizacja: Kraków
Model 309: GTi
Silnik: XU9
Ktos juz wspomnial czujnik polozenia walu, dorzuce czujnik halla i wzmacniacz(taki modulik przykrecony na dwoch srubkach) - one tez maja tendencje do niedomagania przy nagrzaniu.

_________________
Then it comes to be that the soothing light at the end of your tunnel was just a freight train coming your way


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 6 kwi 2012, o 09:38 
Offline
super lew
super lew
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 8 mar 2011, o 15:55
Posty: 342
Lokalizacja: Wleń / Zielona Góra / Jelenia Góra
Model 309: GTi
Silnik: 1.9
Wielkie dzięki. Mam do sprawdzenia cewkę (mam dwie na zapas 100% sprawne), czujnik położenia wału niestety mam tylko jeden ale wygląda jak nowy, zastanawiam się nad tym wzmacniaczem bo widziałem podobny przykręcony do silnika w moim byłym 1.4 i zastanawiam się czy to to samo.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 6 kwi 2012, o 10:05 
Offline
expert lew
expert lew
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 29 mar 2006, o 18:49
Posty: 1701
Lokalizacja: Zielona Góra/lubuskie
Model 309: GTI16
Silnik: XU9J4(D6C)
Ja powymieniałem wszystko i problemem okazała się uszkodzona wiązka przy czujniku położenia wału.

_________________
309 1.9D 86r - moja pierwsza bestia ;) - sprzedany
-------------------------------
:309: :gtiv16: D6C 158KM :) Obrazek

Volvo v40 T4 B4204T5 200KM/300Nm :D Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 6 kwi 2012, o 22:39 
Offline
super lew
super lew
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 8 mar 2011, o 15:55
Posty: 342
Lokalizacja: Wleń / Zielona Góra / Jelenia Góra
Model 309: GTi
Silnik: 1.9
Ale ja całą wiązkę sobie w domu czyściłem i nic nie zauważyłem niepokojącego w niej, także z wiązką powinno być wszytko ok


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 11 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL