Brak iskry

Problemy z elektryką w 309

Moderatorzy: zmac, grzesiek309

Awatar użytkownika
palpio
extra lew
extra lew
Posty: 790
Rejestracja: 30 kwie 2008, o 23:07
Model 309: SX
Silnik: XU5
Lokalizacja: Przemyśl

Postautor: palpio » 29 lip 2010, o 06:39

Może i cewka tylko zastanawia mnie czy jak się rozgrzeje nie będzie gasł
Był PuG Xs 1,6 105 KM
Jest E 36 i Twingo
TEORIA jest wtedy kiedy wszystko wiemy a nic nie działa..
PRAKTYKA jest wtedy kiedy wszystko działa a nikt nie wie dlaczego

Awatar użytkownika
lokerlol
lwiątko
lwiątko
Posty: 50
Rejestracja: 11 mar 2010, o 20:46
Model 309: SX
Silnik: XU5
Lokalizacja: Staszów

Postautor: lokerlol » 30 lip 2010, o 00:11

Witam ponownie dziś po wymianie cewki wszystko działa lelo. Specialnie mu dawałem by go porządnie rozgrzać i autko nie gaśnie tylko mam inny problem. Gdy silnik się rozgrzeje około 80 stopni obroty autka nie schodzą poniżej 2 tyś. zauważyłem że silniczek krokowy zacina się. Czy to moze wina czujnika temperatury czy całego silniczka. Dodam że gdy auto postoi i wystygnie to obroty są ok. Dodam że ten problemik był juz wcześniej, długo wcześniej

Awatar użytkownika
bzium
expert lew
expert lew
Posty: 1701
Rejestracja: 29 mar 2006, o 18:49
Model 309: GTI16
Silnik: XU9J4(D6C)
Lokalizacja: Zielona Góra/lubuskie

Postautor: bzium » 30 lip 2010, o 07:32

sam sobie odpowiedziałeś na pytanie :)
1. wymontuj i przeczyść krokowy
2. sprawdz miernikiem czujnik temp albo go wymień bo kosztuje max 50 zł.
309 1.9D 86r - moja pierwsza bestia ;) - sprzedany
-------------------------------
:309: :gtiv16: D6C 158KM :) Obrazek

Volvo v40 T4 B4204T5 200KM/300Nm :D Obrazek

Awatar użytkownika
zmac
expert lew
expert lew
Posty: 1667
Rejestracja: 2 gru 2008, o 08:50
Model 309: gti/tct,206s16/gti
Silnik: 2.0
Lokalizacja: Żyrardów

Postautor: zmac » 30 lip 2010, o 09:04

Zapal sie kontrolka silnika? Jeśli tak to sprawdź błedy, ale obstawiam tak jak pisze Bzium, krańcówka w krokowym lub czujnik temeratury, sprawdź też czy nie spadło lub sparciało jakieś podciśnienie przy wtrysku.

Awatar użytkownika
lokerlol
lwiątko
lwiątko
Posty: 50
Rejestracja: 11 mar 2010, o 20:46
Model 309: SX
Silnik: XU5
Lokalizacja: Staszów

Postautor: lokerlol » 1 wrz 2010, o 16:43

Witam.
Podpinam się pod mój stary temat bo nie chce robić syfu :)
Mam mały problem z ogrzewaniem w pugu. Prawdę mówiąc nic nie grzeje(no może troszeczke) Mi to by bam nie przeszkadzało ,ale dziewczyna narzeka że jej zimno ,a tu zima przed nami :)
Tak wiec czemu tak jest? czy to nagrzewnica czy może jakieś czujniki.
Proszę pomóżcie bo mi bedzie jęczeć . :)

Awatar użytkownika
Jerry78
super lew
super lew
Posty: 577
Rejestracja: 26 kwie 2008, o 18:02
Model 309: N/N
Silnik: N/N
Lokalizacja: Sokołów Podlaski

Postautor: Jerry78 » 1 wrz 2010, o 17:23

Ehh...Jest taka opcja "szukaj". Wg. mnie szukanie nie boli za bardzo :roll: Było już parę tych tematów: http://forum.peugeot309.pl/problem-z-og ... wanie.html

http://forum.peugeot309.pl/brak-ogrzewa ... wanie.html

http://forum.peugeot309.pl/pomocy-jak-z ... wnica.html

http://forum.peugeot309.pl/ogrzewanie-t ... wanie.html

To nie tak że się czepiam, tylko próbuję uświadomić :wink:

Edit: wyszukanie zajęło mi 2 minuty :P
CC 900 PB & LPG 93' :biggrin:

mateon
super lew
super lew
Posty: 302
Rejestracja: 16 gru 2008, o 00:08
Model 309: Gtx
Silnik: 1.9
Lokalizacja: Piaseczno
Kontakt:

Re: Brak iskry

Postautor: mateon » 1 kwie 2011, o 12:48

Panowie mam problem z Gti :(
Rozrusznik kręci,prąd na cewke idzie a iskry brak umie ktoś wróżyć z fusów :)
Może to byc moduł?ale przed zdjęciem głowicy samochód odpalił od pierwszego strzału hmy..
komputer?

Awatar użytkownika
zmac
expert lew
expert lew
Posty: 1667
Rejestracja: 2 gru 2008, o 08:50
Model 309: gti/tct,206s16/gti
Silnik: 2.0
Lokalizacja: Żyrardów

Re: Brak iskry

Postautor: zmac » 1 kwie 2011, o 21:27

W twoim przypadku wina moze byc po stronie aparatu, modułu, cewki, komputer nie ma nic z tym wspólnego. Sprawdź połączenia miedzy nimi, może jakis luźny kabel Ci pozostał.

Awatar użytkownika
kuba309GTI
Administrator
Posty: 2595
Rejestracja: 10 sty 2006, o 23:57
Model 309: GTI
Silnik: 1905
Lokalizacja: Biała Podlaska
Kontakt:

Re: Brak iskry

Postautor: kuba309GTI » 2 kwie 2011, o 21:51

Jeśli wcześniej było wszystko w porządku to najprędzej jakiś kabelek się urwał albo coś
Peugeot 309 GTI, 309 Diesel tuning

sokol203
Posty: 2
Rejestracja: 2 wrz 2011, o 18:34
Model 309: kat
Silnik: 1.4

Brak iskry

Postautor: sokol203 » 2 wrz 2011, o 18:45

Witam w peugot 309 brak iskry mechanik stwierdził ze trzeba wymienić aparat zapłonowy z modułem, czy wystarczy wymienić sam moduł bo ciężko dostać aparat .Proszę o jakieś porady .Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
Qba
lwiątko
lwiątko
Posty: 36
Rejestracja: 13 lut 2011, o 00:27
Model 309: GL Profil
Silnik: 1.4 T3F2
Lokalizacja: Mielec

Re: Brak iskry

Postautor: Qba » 2 wrz 2011, o 19:39

Miałem u siebie ostatnio ten sam problem . Wymieniłem najpierw moduł na nowy lecz to nie pomogło , dopiero wymiana aparatu załatwiła sprawę . A swoja droga aparatów jest od groma http://allegro.pl/listing.php/search?sg=0&string=aparat+zap%C5%82onowy+peugeot+309 w rożnych cenach , powinieneś coś wybrać ;)

Awatar użytkownika
bzium
expert lew
expert lew
Posty: 1701
Rejestracja: 29 mar 2006, o 18:49
Model 309: GTI16
Silnik: XU9J4(D6C)
Lokalizacja: Zielona Góra/lubuskie

Re: Brak iskry

Postautor: bzium » 3 wrz 2011, o 17:47

trudno dostać aparat zapłonowy ? ;] skoro ja bez problemu dostałem do gti16 to Ty do swojego dostaniesz w każdym sklepie ;].
309 1.9D 86r - moja pierwsza bestia ;) - sprzedany
-------------------------------
:309: :gtiv16: D6C 158KM :) Obrazek

Volvo v40 T4 B4204T5 200KM/300Nm :D Obrazek