Problem z wtryskie

Problemy z elektryką w 309

Moderatorzy: zmac, grzesiek309

Awatar użytkownika
Nyklas3
lwiątko
lwiątko
Posty: 18
Rejestracja: 15 wrz 2011, o 11:31
Model 309: rx
Silnik: XU5

Problem z wtryskie

Postautor: Nyklas3 » 31 maja 2013, o 16:11

Witam od dłuższego czasu mam problem z moim pugiem nie chce smigać na paliwie :/ na gazie wszystko ok lecz na paliwie odpala i zaraz gaśnie.... mój silnik 1.4 na monowtrysku.Zrobiłem samo diagnostykę i odczytałem 4 kody , dwa udało mi się wyeliminować a z dwoma nie wiem jak sobie poradzić. Błedy to 1.3 oraz 3.3 wiem ze 1.3 to błąd czujnika temperatury powietrza postaram się go przeczyścić jeszcze.... i błąd 3.3 wyczytałem że to może być czujnik położenia przepustnicy (nie wiem gdzie się znajduje ) lub przepływomierz powietrza (też nie wiem o co dokładnie chodzi) Dziękuje za jakiekolwiek porady :)

Awatar użytkownika
waldas309zfci
Lew
Lew
Posty: 168
Rejestracja: 17 kwie 2013, o 11:13
Model 309: graffic
Silnik: 1.1

Re: Problem z wtryskie

Postautor: waldas309zfci » 31 maja 2013, o 16:51

na początek wyczyść wtyczki łączące z wiązką oraz styki przepustnicy i czujnik powietrza wtrysku
dalej niech się wypowiadają fachowcy zmac ma sporą wiedzę pogadaj z nim

Awatar użytkownika
Marcin309
super lew
super lew
Posty: 294
Rejestracja: 13 lis 2010, o 15:26
Model 309: Graffic
Silnik: 1,1
Lokalizacja: Żary\Zielona Góra

Re: Problem z wtryskie

Postautor: Marcin309 » 31 maja 2013, o 18:27

Na początek styki poczyść. Jak to nie pomoże to musisz sprawdzić ten "czujnik położenia przepustnicy" http://warsztaty.samochodowka.internetdsl.pl/serwishdd/poradnik/elek_autom/czujniki/przepus7.jpg jest to ten odkręcony element z prawej strony zdjęcia. Sprawdzić go można miernikiem uniwersalnym. Być może wystarczy go tylko wyregulować albo już się zużył. Jak chcesz to podaj maila, wyślę Ci opis jak się go sprawdza i reguluje.

Awatar użytkownika
Nyklas3
lwiątko
lwiątko
Posty: 18
Rejestracja: 15 wrz 2011, o 11:31
Model 309: rx
Silnik: XU5

Re: Problem z wtryskie

Postautor: Nyklas3 » 31 maja 2013, o 19:20

Dzięki Panowie poczyszczę i powiem czy coś się zmieniło :)

Awatar użytkownika
waldas309zfci
Lew
Lew
Posty: 168
Rejestracja: 17 kwie 2013, o 11:13
Model 309: graffic
Silnik: 1.1

Re: Problem z wtryskie

Postautor: waldas309zfci » 31 maja 2013, o 22:06

rysunek złożeniowy full wypas idealnie przedstawia wtrysk oraz potencjometr przepustnicy

Awatar użytkownika
Marcin309
super lew
super lew
Posty: 294
Rejestracja: 13 lis 2010, o 15:26
Model 309: Graffic
Silnik: 1,1
Lokalizacja: Żary\Zielona Góra

Re: Problem z wtryskie

Postautor: Marcin309 » 5 cze 2013, o 07:31

I jak tam ?

Awatar użytkownika
Transportowiec
lwiątko
lwiątko
Posty: 7
Rejestracja: 4 lip 2012, o 19:49
Model 309: SX
Silnik: 1,1

Re: Problem z wtryskie

Postautor: Transportowiec » 9 cze 2013, o 23:27

Marcin309 pisze:Na początek styki poczyść. Jak to nie pomoże to musisz sprawdzić ten "czujnik położenia przepustnicy" http://warsztaty.samochodowka.internetdsl.pl/serwishdd/poradnik/elek_autom/czujniki/przepus7.jpg jest to ten odkręcony element z prawej strony zdjęcia. Sprawdzić go można miernikiem uniwersalnym. Być może wystarczy go tylko wyregulować albo już się zużył. Jak chcesz to podaj maila, wyślę Ci opis jak się go sprawdza i reguluje.


Panowie, wiem, że to nie w tym temacie, ale żeby wiadomo było o co mi chodzi, to tutaj pozwolę sobie napisać. Poszukuję takiego czujnika, co jest z prawej strony zdjęcia. Jak by kto posiadał taki na zbyciu, to proszę o informację na priv odnośnie ceny. (silnik 1.1, rocznik 92, jeśli to ma znaczenie).
Pozdrawiam