sygnał dźwiękowy
Moderatorzy: zmac, grzesiek309
- Kris309
- super lew
- Model 309: GTDturbo
- Silnik: 1.9TD
- Kontakt:
sygnał dźwiękowy
Panowie, czy w naszym Pugu "titek" jest zasilany bezpośrednio z manetki, czy jest po drodze jakiś przekaźnik? Jeśli jest, to gdzie go szukać? Miałem niedawno sporą część instalacji rozbebeszoną i jakoś go nie zauważyłem.... 

Peugeot 309 1.9GTDturbo

Citroen Xantia 1.9TurboD

Citroen Xantia 1.9TurboD

- zmac
- expert lew
- Model 309: gti/tct,206s16/gti
- Silnik: 2.0
Re: sygnał dźwiękowy
Z tego co pamiętam to ,,titek" jest zasilany bezpośerdnio z manetki i kabelek przechodzi przez skrzynkę bezpieczników. Mają wspólny bezpiecznik z ogrzewaniem tylnej szyby, miałem już dwa razy taki przypadek, że coś przestało lączyć w skrzynce, nie było ani ogrzewania szyby ani sygnału, a bezpiecznik był dobry.
- bzium
- expert lew
- Model 309: GTI16
- Silnik: XU9J4(D6C)
Zmac nie wiem jak u Ciebie ale u mnie jest przekaźnik do klaksonu i nawet go wymieniałem.
U mnie pod maską są dwa zielone przekaźniki przykręcone do grodzi i ten po prawej (patrząc od przodu samochodu) jest od klaksonu.
Proponuję wziąć miernik i sprawdzić, czy na którymś z pinów w tych przekaźnikach nie pojawia się +12 V po wciśnięciu manetki.
U mnie pod maską są dwa zielone przekaźniki przykręcone do grodzi i ten po prawej (patrząc od przodu samochodu) jest od klaksonu.
Proponuję wziąć miernik i sprawdzić, czy na którymś z pinów w tych przekaźnikach nie pojawia się +12 V po wciśnięciu manetki.
- Kris309
- super lew
- Kontakt:
Hmm... Nie mam tych przekaźników przy grodzi, więc może mam wersję bez. Ogrzewanie szyby działa za to zawsze. A sygnał działa tak, że jak jest chłodno (w garażu albo z rana podczas jazdy) to jest, a jak sie wsio nagrzeje od jazdy czy od upałów to przestaje działać. Sygnał jest nowy, manetka też. Czyli chyba kolejna NOWA część która sie chrzani po kilku miesiącach.... 

Peugeot 309 1.9GTDturbo

Citroen Xantia 1.9TurboD

Citroen Xantia 1.9TurboD

- bzium
- expert lew
- Model 309: GTI16
- Silnik: XU9J4(D6C)
;p mi to śmierdzi zawieszającym się przekaźnikiem ;p... weź odłącz klakson i podłącz w jego miejsce żarówkę. Powinieneś usłyszeć załączenie się przekaźnika gdy lampka się zapali...
Szczerze powiem to wydaje mi się, że zawsze jest przekaźnik...
------------------- EDIT ----------------------
Znalazłem schemat, na którym nie widzę przekaźnika... dziwne ;p

Szczerze powiem to wydaje mi się, że zawsze jest przekaźnik...
------------------- EDIT ----------------------
Znalazłem schemat, na którym nie widzę przekaźnika... dziwne ;p

- maniek
- expert lew
- Model 309: GR
- Silnik: 1.4i TU3M
U mnie nie ma przekaźnika i jak przestaje działać klakson lub gniazdo zapalniczki wciskam przycisk ogrzewania szyby i wsio zaczyna działać. Czary mary. 

Peugeot 309 1.4i
- Kris309
- super lew
- Kontakt:
Pełen przekonania że część nowa się szybciej spier..li niż stara oryginalna, nie szukałem starego przekaźnika ale wyjąłem kilkumiesięczną manetkę, wypsikałem ją penetrującym smarem w spraju ("Biały smar" Bolla), rozruszałem, i o dziwo titek działa teraz zawsze! Inne jej funkcje też zaczęły chodzić dużo "ładniej" i miękcej...
Peugeot 309 1.9GTDturbo

Citroen Xantia 1.9TurboD

Citroen Xantia 1.9TurboD