Peugeot309.pl

... dla ludzi z pasją
Teraz jest 25 lut 2018, o 11:25

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 7 ] 
Autor Wiadomość
PostNapisane: 7 sie 2013, o 15:02 
Offline
super lew
super lew
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 25 kwi 2007, o 21:09
Posty: 269
Lokalizacja: Rybnik
Model 309: GTDturbo
Silnik: 1.9TD
Panowie, czy w naszym Pugu "titek" jest zasilany bezpośrednio z manetki, czy jest po drodze jakiś przekaźnik? Jeśli jest, to gdzie go szukać? Miałem niedawno sporą część instalacji rozbebeszoną i jakoś go nie zauważyłem.... :(

_________________
Peugeot 309 1.9GTDturbo
Obrazek
Citroen Xantia 1.9TurboD
Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 7 sie 2013, o 20:02 
Offline
expert lew
expert lew
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2 gru 2008, o 08:50
Posty: 1667
Lokalizacja: Żyrardów
Model 309: gti/tct,206s16/gti
Silnik: 2.0
Z tego co pamiętam to ,,titek" jest zasilany bezpośerdnio z manetki i kabelek przechodzi przez skrzynkę bezpieczników. Mają wspólny bezpiecznik z ogrzewaniem tylnej szyby, miałem już dwa razy taki przypadek, że coś przestało lączyć w skrzynce, nie było ani ogrzewania szyby ani sygnału, a bezpiecznik był dobry.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 7 sie 2013, o 21:15 
Offline
expert lew
expert lew
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 29 mar 2006, o 18:49
Posty: 1701
Lokalizacja: Zielona Góra/lubuskie
Model 309: GTI16
Silnik: XU9J4(D6C)
Zmac nie wiem jak u Ciebie ale u mnie jest przekaźnik do klaksonu i nawet go wymieniałem.
U mnie pod maską są dwa zielone przekaźniki przykręcone do grodzi i ten po prawej (patrząc od przodu samochodu) jest od klaksonu.
Proponuję wziąć miernik i sprawdzić, czy na którymś z pinów w tych przekaźnikach nie pojawia się +12 V po wciśnięciu manetki.

_________________
309 1.9D 86r - moja pierwsza bestia ;) - sprzedany
-------------------------------
:309: :gtiv16: D6C 158KM :) Obrazek

Volvo v40 T4 B4204T5 200KM/300Nm :D Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 8 sie 2013, o 06:40 
Offline
super lew
super lew
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 25 kwi 2007, o 21:09
Posty: 269
Lokalizacja: Rybnik
Model 309: GTDturbo
Silnik: 1.9TD
Hmm... Nie mam tych przekaźników przy grodzi, więc może mam wersję bez. Ogrzewanie szyby działa za to zawsze. A sygnał działa tak, że jak jest chłodno (w garażu albo z rana podczas jazdy) to jest, a jak sie wsio nagrzeje od jazdy czy od upałów to przestaje działać. Sygnał jest nowy, manetka też. Czyli chyba kolejna NOWA część która sie chrzani po kilku miesiącach.... :(

_________________
Peugeot 309 1.9GTDturbo
Obrazek
Citroen Xantia 1.9TurboD
Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 8 sie 2013, o 22:11 
Offline
expert lew
expert lew
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 29 mar 2006, o 18:49
Posty: 1701
Lokalizacja: Zielona Góra/lubuskie
Model 309: GTI16
Silnik: XU9J4(D6C)
;p mi to śmierdzi zawieszającym się przekaźnikiem ;p... weź odłącz klakson i podłącz w jego miejsce żarówkę. Powinieneś usłyszeć załączenie się przekaźnika gdy lampka się zapali...

Szczerze powiem to wydaje mi się, że zawsze jest przekaźnik...

------------------- EDIT ----------------------

Znalazłem schemat, na którym nie widzę przekaźnika... dziwne ;p

Obrazek

_________________
309 1.9D 86r - moja pierwsza bestia ;) - sprzedany
-------------------------------
:309: :gtiv16: D6C 158KM :) Obrazek

Volvo v40 T4 B4204T5 200KM/300Nm :D Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 10 sie 2013, o 13:08 
Offline
expert lew
expert lew
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 22 mar 2007, o 13:50
Posty: 1463
Lokalizacja: Sierpc
Model 309: GR
Silnik: 1.4i TU3M
U mnie nie ma przekaźnika i jak przestaje działać klakson lub gniazdo zapalniczki wciskam przycisk ogrzewania szyby i wsio zaczyna działać. Czary mary. :biggrin:

_________________
Peugeot 309 1.4i


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 10 sie 2013, o 15:55 
Offline
super lew
super lew
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 25 kwi 2007, o 21:09
Posty: 269
Lokalizacja: Rybnik
Model 309: GTDturbo
Silnik: 1.9TD
Pełen przekonania że część nowa się szybciej spier..li niż stara oryginalna, nie szukałem starego przekaźnika ale wyjąłem kilkumiesięczną manetkę, wypsikałem ją penetrującym smarem w spraju ("Biały smar" Bolla), rozruszałem, i o dziwo titek działa teraz zawsze! Inne jej funkcje też zaczęły chodzić dużo "ładniej" i miękcej...

_________________
Peugeot 309 1.9GTDturbo
Obrazek
Citroen Xantia 1.9TurboD
Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 7 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL