Peugeot309.pl

... dla ludzi z pasją
Teraz jest 25 lut 2018, o 11:42

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 7 ] 
Autor Wiadomość
PostNapisane: 27 gru 2014, o 19:34 
Offline
lwiątko
lwiątko

Dołączył(a): 8 wrz 2013, o 20:40
Posty: 22
Model 309: GDI
Silnik: 1.9
Czytałem tu już kilka postów o wentylatorze, ale wszystkie mówią o tym, że wentylator chłodnicy się nie włącza.
Ja mam odwrotną akcję - wentylator się nie wyłącza. Chodzi cały czas nawet gdy silnik jest już zimny.
Ostatnio ratuję się tym, że po zaparkowaniu na dłużej zdejmuję klemę z AKU żeby go wyłączyć.
Czy ktoś wie co może być przyczyną? Od czego zacząć?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 27 gru 2014, o 19:46 
Offline
lwiątko
lwiątko
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2 gru 2013, o 22:33
Posty: 79
Lokalizacja: Świnoujście/ Stargard Szczeciński
Model 309: Topline
Silnik: TU3M
Ja bym sprawdził czy nikt nie robił przypadkiem jakiegoś osobnego włącznika lub podłączenia na stałe zasilania. Ewentualnie czujnik wariuje bądź zwarcie gdzieś w instalacji elektrycznej. Od jakiego czasu tak się dzieje ?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 27 gru 2014, o 20:06 
Offline
lwiątko
lwiątko

Dołączył(a): 8 wrz 2013, o 20:40
Posty: 22
Model 309: GDI
Silnik: 1.9
Jeżdżę nim już parę lat i do tej pory wszystko było w porządku. Osobnego włącznika nie ma więc na pewno.Stało się to parę dni temu jak chwycił mróz.
Teraz wygląda to tak, że jak pójdę do niego rano i podłączę klemę, wentylator się nie kręci, ale jak tylko się zagrzeje i się włączy - wtedy już koniec, tylko zdjęcie klemy pomaga.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 27 gru 2014, o 20:11 
Offline
lwiątko
lwiątko
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2 gru 2013, o 22:33
Posty: 79
Lokalizacja: Świnoujście/ Stargard Szczeciński
Model 309: Topline
Silnik: TU3M
W takim razie ja bym obstawiał na uszkodzony termowłącznik.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 27 gru 2014, o 20:43 
Offline
lwiątko
lwiątko

Dołączył(a): 8 wrz 2013, o 20:40
Posty: 22
Model 309: GDI
Silnik: 1.9
A w którym on jest miejscu?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 28 gru 2014, o 13:36 
Offline
lwiątko
lwiątko
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2 gru 2013, o 22:33
Posty: 79
Lokalizacja: Świnoujście/ Stargard Szczeciński
Model 309: Topline
Silnik: TU3M
Wkręcony jest w chłodnice. U mnie np. po prawej stronie. Ty masz inny silnik więc ciężko mi powiedzieć czy w tym samym miejscu ale napewno w przy chłodnicy.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 14 sty 2015, o 22:14 
Offline
lwiątko
lwiątko
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 7 maja 2014, o 19:53
Posty: 73
Lokalizacja: Hammel
Model 309: GLi
Silnik: TU3M
termowłącznik w moim tu3m jest skitrany, że masakra. Jest z przodu przedziału silnika, w rogu bodajże lewym, ukryty pod plastikowym kondomem u mnie bodajże białym. Jest w miejscu, w którym wydaje się, że w zasadzie nie ma niczego istotnego...
Niedawno zamawiałem termowłącznik chciałem go wymienić pro forma, tak, jak wymieniałem termostat.
tych termowłączników jest bardzo dużo rodzajów.
W zasadzie nie jestem pewien czy ten mój jest właściwy, kupiłem go w oparciu o dodatek do instrukcji Haynes.
Urządzenie ma kilka parametrów: temp włączenia pierwszej prędkości, temp włączenia 2 prędkości i temperatura wyłączenia się wentylatora. Są też termowłączniki z 1prędkością, miałem taki w ibi 021a
Są też co najmniej 2 typy gniazda zalecane do 309.
wiem tyle, że mój calorstat vernet pasuje do złącza, ale czy akurat temperatury pracy ma takie jak ma mieć mój rzęch nie wiem
francuską myśl techniczną ciężko ogarnąć rozumem
mechanik kazał mi nie ruszać włącznika aż tenże zacznie się chrzanić, tak więc nabytek poszedł do szuflady.

_________________
Daj chłopu zegarek, to będzie kłonicą nakręcał:D


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 7 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL