skrzynia czy sprzęgło?

Tutaj postujemy o mechanice w naszych 309

Moderatorzy: zmac, grzesiek309

ghost80

Postautor: ghost80 » 16 gru 2007, o 18:11

Mogę spytać dlaczemu od razu chcesz wymieniać sprzęgło? "Ciągnie" ci, ślizga się? Może warto sprawdzić drążki "sterujące" i na początek wymienić olej w skrzyni?

daroo

Postautor: daroo » 16 gru 2007, o 20:02

nie wiem.nie prubowałem.a ma to jakies znaczenie?

daroo

Postautor: daroo » 16 gru 2007, o 20:03

co ze mnie za baran - próbowałem - rzecz jasna

Awatar użytkownika
markos_vw
expert lew
expert lew
Posty: 5373
Rejestracja: 27 lut 2006, o 19:15
Model 309: GOLF
Silnik: 2G
Lokalizacja: Wolne Miasto Gdańsk
Kontakt:

Postautor: markos_vw » 16 gru 2007, o 20:05

mozesz wyedytowac poprzednia wiadomosc nie piszac pod niej drugiej
Obrazek

daroo

Postautor: daroo » 16 gru 2007, o 20:05

codzi o błąd ortograficzny a nie to że próbowałem wrzucić bieg
dzięki za radę.

daroo

Postautor: daroo » 16 gru 2007, o 20:10

biegi na włączonym silniku nie wchodzą wogule jakby była skrzynia zakleszczona a wsteczny sie ślizga.sprawdzałem linkę ale wydaje cię być ok.tzn.po naciśnięciu pedału przyciąga ją o jakieś 30-40 stopni.

daroo

Postautor: daroo » 16 gru 2007, o 20:28

wlasnie sprawdzalem na wylaczonym silniku wchodza bez problemu

Awatar użytkownika
markos_vw
expert lew
expert lew
Posty: 5373
Rejestracja: 27 lut 2006, o 19:15
Model 309: GOLF
Silnik: 2G
Lokalizacja: Wolne Miasto Gdańsk
Kontakt:

Postautor: markos_vw » 16 gru 2007, o 20:31

kurde no mi zdarza sie pisac post pod postem :) radzio w jedna wiadomosc i tak ci to zlaczy.

garazowane te autko?

moj na sucho czyli na wylaczonym silniku tez dobrze wchodzi a po wyjechaniu chwilke nie ruszam zeby sie rozruszal olej w skrzyni bo tez ciezko wchodza.

sprzeglo jak juz ghost poradzil zostaw w swietym spokoju bo raz bedziesz o pare setek lzejszy dwa to nic nie da
Obrazek

daroo

Postautor: daroo » 16 gru 2007, o 20:49

ale u mnie nie wchodzą nawet przy rozgrzanym silniku

Awatar użytkownika
markos_vw
expert lew
expert lew
Posty: 5373
Rejestracja: 27 lut 2006, o 19:15
Model 309: GOLF
Silnik: 2G
Lokalizacja: Wolne Miasto Gdańsk
Kontakt:

Postautor: markos_vw » 16 gru 2007, o 20:52

nie wchodza w sensie opór, zgrzyt?? w sumie szukac mozna przy : wybieraku, wodzikach , synchronizatorach, braku oleju co moglo by przytrzec lozyska poszczegolnych przelozen i powinno raczej to sie wtedy od wysokich biegow zaczac.
Obrazek

daroo

Postautor: daroo » 16 gru 2007, o 21:04

oprócz wstecznego który zgrzyta to wszytskie są jakby zablokowane

damian12345610

Postautor: damian12345610 » 16 gru 2007, o 21:18

no na mój rozum tak na odległość to linka sprzęgła źle wyregulowana.

daroo

Postautor: daroo » 16 gru 2007, o 21:44

i tylko przez to nie moge nawet ruszyc?jak to zrobić samemu?jest taka możliwośc bez wizyty u mechanika?

damian12345610

Postautor: damian12345610 » 16 gru 2007, o 23:06

wyregulowanie sprzęgła linką to podstawa działania prawidlowo skrzyni .Z boku skrzyni wystaje łapa na której linka jest przymocowana i ma regulację nakrętką( druga nakrętka służy do kontry).Z tego co pamiętam jak nakrętkę kręcisz do góry to biegi wchodzą łatwiej szczególnie 1 i wsteczny.Trzeba wyczuć ten moment żeby auto dobrze ruszało i biegi wchodziły lekko.Jeżeli tarcza sprzęgła jest na wykończeniu to jakbyś nie regulował będzie źle.Z tego co piszesz ,że biegi na wyłączonym silniku wchodzą ok. to w skrzyni raczej nie ma przyczyny problemu .

daroo

Postautor: daroo » 17 gru 2007, o 11:49

ciągnę go dziś do mechanika i zobaczymy co powie :?