Nie pali na 2 gim garze

Tutaj postujemy o mechanice w naszych 309

Moderatorzy: zmac, grzesiek309

Awatar użytkownika
andzelo
lwiątko
lwiątko
Posty: 78
Rejestracja: 2 cze 2007, o 15:24
Model 309: SX
Silnik: XU5
Lokalizacja: Dolnoślaskie

Nie pali na 2 gim garze

Postautor: andzelo » 5 lis 2012, o 21:03

jak w tytule.
silnik TU3 1.4
ma ktoś pomysł co mu dolega? :evil:
Graffic 1.4 - 1991 jest ok. gażnik. - BMW 316 1.8 - Ford Galaxy 1,9 TDI

Awatar użytkownika
zmac
expert lew
expert lew
Posty: 1667
Rejestracja: 2 gru 2008, o 08:50
Model 309: gti/tct,206s16/gti
Silnik: 2.0
Lokalizacja: Żyrardów

Re: Nie pali na 2 gim garze

Postautor: zmac » 5 lis 2012, o 21:09

Opisz bardziej problem, na forum 205 tak ładnie to opisałeś, a tu taki krótki wpis :bangin: :evil:

Awatar użytkownika
grzesiek309
expert lew
expert lew
Posty: 1654
Rejestracja: 4 lip 2006, o 22:24
Model 309: nie mam 309
Silnik: -
Lokalizacja: Białystok

Re: Nie pali na 2 gim garze

Postautor: grzesiek309 » 5 lis 2012, o 21:15

No co ty zmac, z fusów nie umiesz wróżyć? :lol2: Z takimi sprawami to chyba tylko Wróżbita Maciej sobie poradzi :lol2:
Jest Ci smutno? Jest Ci źle? Wsiądź do puga, przejedź się!

Awatar użytkownika
zmac
expert lew
expert lew
Posty: 1667
Rejestracja: 2 gru 2008, o 08:50
Model 309: gti/tct,206s16/gti
Silnik: 2.0
Lokalizacja: Żyrardów

Re: Nie pali na 2 gim garze

Postautor: zmac » 5 lis 2012, o 21:31

grzesiek309 pisze:No co ty zmac, z fusów nie umiesz wróżyć? :lol2: Z takimi sprawami to chyba tylko Wróżbita Maciej sobie poradzi :lol2:

Kawy nie pijam, a herbate tylko w torebkach lub rozpuszczalną, więc nawet nie ma z czego powróżyć. A może by tak z pyłu ze szczęk hamulcowych :rolleyes:

Awatar użytkownika
Prezes
super lew
super lew
Posty: 342
Rejestracja: 8 mar 2011, o 15:55
Model 309: GTi
Silnik: 1.9
Lokalizacja: Wleń / Zielona Góra / Jelenia Góra

Re: Nie pali na 2 gim garze

Postautor: Prezes » 5 lis 2012, o 22:12

A myślałem że masz tarcze a nie szczęki :P Ale walimy nie na temat :lol2:

Awatar użytkownika
zmac
expert lew
expert lew
Posty: 1667
Rejestracja: 2 gru 2008, o 08:50
Model 309: gti/tct,206s16/gti
Silnik: 2.0
Lokalizacja: Żyrardów

Re: Nie pali na 2 gim garze

Postautor: zmac » 5 lis 2012, o 22:21

W gicie mam tarcze, ale jest jeszcze automatic i 205, a tam sa bębny.


A żeby nie było tylko OT to sprawdż luzy i ciśnienie, sprawdź tez czy nie zasysa powietrza pod kolektorem ssącym.

Awatar użytkownika
andzelo
lwiątko
lwiątko
Posty: 78
Rejestracja: 2 cze 2007, o 15:24
Model 309: SX
Silnik: XU5
Lokalizacja: Dolnoślaskie

Re: Nie pali na 2 gim garze

Postautor: andzelo » 6 lis 2012, o 09:07

odpaliłem /z trudem/ Puga na silniku TU3 1.4 /gażnik/ nie pali na drugim garze wymieniłem kopułkę palec kable modem świece. Nadal nie pali na 2gim. sprawdziłem rozrząd.Po zablokowaniu koła zamachowego nie pokrywało sie z kołem wałka rozrządu. ustawiłem ale dziwne że koła - zamachowe i wałka - są zgrane a
nadal nie pali na drugi gar. Na wolnych obrotach nie pali wkręca sie na wysokie obroty bez problemu i chodzi równo. Czyżby ciśnienie w cylindrze za małe? albo zawory wypalone?
:twisted:
Graffic 1.4 - 1991 jest ok. gażnik. - BMW 316 1.8 - Ford Galaxy 1,9 TDI

Awatar użytkownika
BzyQ
super lew
super lew
Posty: 419
Rejestracja: 7 lis 2010, o 18:36
Model 309: Graffic
Silnik: TU1M
Lokalizacja: Kraków

Re: Nie pali na 2 gim garze

Postautor: BzyQ » 6 lis 2012, o 18:57

Miałem podobne objawy , winą był moduł zapłonowy.

Awatar użytkownika
andzelo
lwiątko
lwiątko
Posty: 78
Rejestracja: 2 cze 2007, o 15:24
Model 309: SX
Silnik: XU5
Lokalizacja: Dolnoślaskie

Re: Nie pali na 2 gim garze

Postautor: andzelo » 6 lis 2012, o 20:25

Moduł wymieniłem i to samo. Ale znalazłem tak mi sie wydaje przyczyne. Zdjełem kolektor dolotowy i był klejony, możliwe że dostawał powietrza. Kupiłem na Allegro kolektor , wymienie i może pomoże.
Graffic 1.4 - 1991 jest ok. gażnik. - BMW 316 1.8 - Ford Galaxy 1,9 TDI