Peugeot309.pl

... dla ludzi z pasją
Teraz jest 19 sty 2018, o 13:16

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 22 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 16 kwi 2014, o 13:07 
Offline
Lew
Lew
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 17 kwi 2013, o 11:13
Posty: 168
Model 309: graffic
Silnik: 1.1
Jak w temacie walczę z wyciekiem z aparatu zapłonowego niestety to nie z winy oringu który uszczelnia cały aparat wymieniłem już go 3 razy ostatnio gdy zamierzałem zrobić kolejne podejście tym razem odkręciłem kopułke gdyż wymacałem tam olej a akurat kopułka i paluch ok roku temu nowa , wiec po zdjęciu widać wyraźnie ze to z samego aparatu w kierunku kopułki cieknie i po łączu spływa w małej ilości kapiąc na wiązkę i skrzynie.
proszę o pomoc i podpowiedź w rozwiązaniu tego problemu i przydałby się jakiś rysunek złożeniowy aparatu z opisem żeby dojść do sedna czy tak jakieś uszczelnienie jest w środku itd poZdro czekam na podpowiedź


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 16 kwi 2014, o 22:19 
Offline
expert lew
expert lew
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 4 lip 2006, o 22:24
Posty: 1654
Lokalizacja: Białystok
Model 309: nie mam 309
Silnik: -
W aparacie siedzi mały simmering. Jak znajdę, wrzucę jakiś rysunek :wink:

_________________
Jest Ci smutno? Jest Ci źle? Wsiądź do puga, przejedź się!


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 17 kwi 2014, o 15:39 
Offline
Lew
Lew
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 17 kwi 2013, o 11:13
Posty: 168
Model 309: graffic
Silnik: 1.1
oki grzesiu będę wdzięczny na zdjęcie i instrukcje jak się za to zabrać :biggrin:


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 18 kwi 2014, o 20:59 
Offline
lwiątko
lwiątko
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2 gru 2013, o 22:33
Posty: 79
Lokalizacja: Świnoujście/ Stargard Szczeciński
Model 309: Topline
Silnik: TU3M
hehe to ja tez na tym temacie bym skorzystał i w końcu wyciek zlikwidował :) Tylko ciekawi mnie czy musiałbym potem zapłon ustawiać czy wystarczy kopułkę w tym samym miejscu założyć ?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 19 kwi 2014, o 18:01 
Offline
expert lew
expert lew
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 4 lip 2006, o 22:24
Posty: 1654
Lokalizacja: Białystok
Model 309: nie mam 309
Silnik: -
Niestety servicebox nie oferuje obrazka, na którym byłoby cokolwiek widać :(
Tutorialem nie poratuję, bo sam nigdy tego nie robiłem.

_________________
Jest Ci smutno? Jest Ci źle? Wsiądź do puga, przejedź się!


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 19 kwi 2014, o 23:06 
Offline
Lew
Lew
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 17 kwi 2013, o 11:13
Posty: 168
Model 309: graffic
Silnik: 1.1
ponawiam prośbę proszę o rysunek złorzeniowy i podpowiedź jak sie zabrać za wymianę simmeringu w aparacie zapłonowym przy wycieku jak wyżej opisany


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 21 kwi 2014, o 14:39 
Offline
Lew
Lew
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 27 lut 2011, o 02:55
Posty: 185
Lokalizacja: Kamienna Góra
Model 309: XR
Silnik: 1.4 TU3M
No własnie też mnie interesuje jak to jest z tym zapłonem?
Jak się odkręci aparat i później w tym samym miejscu przykręci to trzeba zapłon ustawiać na nowo czy powinno być dobrze?

_________________
"Nie sztuką jest mieć nowy samochód,
sztuką jest mieć stary i włożyć w niego całe serce..."

Obrazek

"Król jest tylko jeden! LEW"


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 21 kwi 2014, o 15:24 
Offline
expert lew
expert lew
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 4 lip 2006, o 22:24
Posty: 1654
Lokalizacja: Białystok
Model 309: nie mam 309
Silnik: -
Jak odznaczysz i ustawisz tak samo, to będzie dobrze.

_________________
Jest Ci smutno? Jest Ci źle? Wsiądź do puga, przejedź się!


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 22 kwi 2014, o 11:14 
Offline
super lew
super lew
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 6 lip 2007, o 09:14
Posty: 539
Lokalizacja: Kraków
Model 309: GTi
Silnik: XU9
Ja to robilem, ale ja akurat mialem tez walek zdjety. Z tego co pamietam w 1.9 nie ma z tym wielkiego klopotu. Spojrze do Haynesa dzis wieczor I sprawdze.

_________________
Then it comes to be that the soothing light at the end of your tunnel was just a freight train coming your way


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 22 kwi 2014, o 12:23 
Offline
Lew
Lew
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 17 kwi 2013, o 11:13
Posty: 168
Model 309: graffic
Silnik: 1.1
Czekam na jakiś opis rysunek i informacja jak się za to zabrać i jak zlikwidować ten wyciek poZdro


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 22 kwi 2014, o 20:00 
Offline
super lew
super lew
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 6 lip 2007, o 09:14
Posty: 539
Lokalizacja: Kraków
Model 309: GTi
Silnik: XU9
Mam nadzieje,ze te zdjecia jakos pomoga.
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/5a681d1d613c25fd.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/f8c68ad88aae8734.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/325836a410701fe7.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/bd75dae768264741.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/61c301d18dbfded2.html

Kiedys jak znajde chwile w pracy, to postaram sie zeskanowac Haynes'a I wrzucimy go gdzies na forum.

_________________
Then it comes to be that the soothing light at the end of your tunnel was just a freight train coming your way


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 22 kwi 2014, o 21:40 
Offline
Lew
Lew
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 17 kwi 2013, o 11:13
Posty: 168
Model 309: graffic
Silnik: 1.1
MAKU na pewno pomogą bo coś powoli się rozkmini szkoda że słaba jakość ale w wolnej chwili rozkminie czekam również na pomoc bzyka bo miał podłubać i rozebrać na części pierwsze aparat cały a zauważyłem ze temat który został przeze mnie założony przyda się nie jednej osobie czekamy na konkrety zdjęcia i rozmiar simmeringu poZdro


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 22 kwi 2014, o 22:39 
Offline
Lew
Lew
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 27 lut 2011, o 02:55
Posty: 185
Lokalizacja: Kamienna Góra
Model 309: XR
Silnik: 1.4 TU3M
No to ja mam jeszcze jedno pytanie... Skoro jesteśmy już przy aparacie zapłonu to, żeby odkręcić przyspieszacz(ufo) to wystarczy odkręcić te 2 śrubki co go trzymają i ten popychacz wyjdzie czy trzeba cały aparat rozebrać i tam odkręcić w środku?

Silnik TU3M aparat zapłonowy DUCELLIER

_________________
"Nie sztuką jest mieć nowy samochód,
sztuką jest mieć stary i włożyć w niego całe serce..."

Obrazek

"Król jest tylko jeden! LEW"


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 30 kwi 2014, o 13:47 
Offline
expert lew
expert lew
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 22 mar 2007, o 13:50
Posty: 1463
Lokalizacja: Sierpc
Model 309: GR
Silnik: 1.4i TU3M
Trzeba wyjąć aparat i odpiąć popychacz z płytki w aparacie. Samo odkręcenie śrubek nic nie da, choć można w ten sposób ufo wyjąć, ale założyć już nie. :beer::

_________________
Peugeot 309 1.4i


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 30 kwi 2014, o 15:29 
Offline
Lew
Lew
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 27 lut 2011, o 02:55
Posty: 185
Lokalizacja: Kamienna Góra
Model 309: XR
Silnik: 1.4 TU3M
Okey, dzięki ;)

_________________
"Nie sztuką jest mieć nowy samochód,
sztuką jest mieć stary i włożyć w niego całe serce..."

Obrazek

"Król jest tylko jeden! LEW"


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 22 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL