co sie stalo...?

Tutaj postujemy o pozostałych naprawach 309

Moderatorzy: zmac, grzesiek309

shadow44

co sie stalo...?

Postautor: shadow44 » 2 lut 2009, o 19:26

Obrazek


co sie stalo ze sie ta lampka nie pali?
-samochod ciezko odpala i mniejsza moc silnika juz kiedys mi zgasla ale potem znowu sie palila a teraz od kiku dni nie zapala sie ... co robic?
Ostatnio zmieniony 3 lut 2009, o 16:35 przez shadow44, łącznie zmieniany 5 razy.

shadow44

Postautor: shadow44 » 2 lut 2009, o 19:27

obrazek. prosze
Ostatnio zmieniony 3 lut 2009, o 16:36 przez shadow44, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
zmac
expert lew
expert lew
Posty: 1667
Rejestracja: 2 gru 2008, o 08:50
Model 309: gti/tct,206s16/gti
Silnik: 2.0
Lokalizacja: Żyrardów

Postautor: zmac » 2 lut 2009, o 20:07

To jest kontrolka zużytych klocków przedniej osi.

Awatar użytkownika
pawel 1xxx
super lew
super lew
Posty: 241
Rejestracja: 24 sty 2008, o 02:23
Model 309: SX
Silnik: XU5
Lokalizacja: Krasnobród (koło Zamościa)

Postautor: pawel 1xxx » 2 lut 2009, o 20:09

O ile mi wiadomo, to kontrolka zużycia klocków hamulcowych.
1.4i 91r tuning? :p
Lancia Dedra 1.6i 96r kombi

Awatar użytkownika
palpio
extra lew
extra lew
Posty: 790
Rejestracja: 30 kwie 2008, o 23:07
Model 309: SX
Silnik: XU5
Lokalizacja: Przemyśl

Postautor: palpio » 2 lut 2009, o 20:47

Dobrze koledzy piszą tylko nie rozumiem jaki ona ma związek z cięzkim odpalaniem i zmniejszoną mocą ,no i raczej ona cały czas nie powinna się palić
Był PuG Xs 1,6 105 KM
Jest E 36 i Twingo
TEORIA jest wtedy kiedy wszystko wiemy a nic nie działa..
PRAKTYKA jest wtedy kiedy wszystko działa a nikt nie wie dlaczego

shadow44

Postautor: shadow44 » 2 lut 2009, o 21:19

a wiec jak sie nie pali to dobrze?
no tak kiedys kluczyk lekko i odpalal .a teraz musze chwile przytrzymac i pogazowac zeby zlapal dobre obroty

Awatar użytkownika
pawel 1xxx
super lew
super lew
Posty: 241
Rejestracja: 24 sty 2008, o 02:23
Model 309: SX
Silnik: XU5
Lokalizacja: Krasnobród (koło Zamościa)

Postautor: pawel 1xxx » 3 lut 2009, o 00:10

Możesz sprawdzić klocki na wszelki wypadek (chociaż u mnie nigdy ta kontrolka nie działała jak powinna) Co do zapalania, to napisz jaki masz silnik i czy z gazem, to może coś poradzimy...
1.4i 91r tuning? :p

Lancia Dedra 1.6i 96r kombi

shadow44

Postautor: shadow44 » 3 lut 2009, o 12:34

1.1 benzyna
moze mi sie zdaje z tym odpalaniem moze to od zimna... ale jak bylo -20 to nie bylo takiego problemu alkumulator mam nowy

Awatar użytkownika
maniek
expert lew
expert lew
Posty: 1464
Rejestracja: 22 mar 2007, o 13:50
Model 309: GR
Silnik: 1.4i TU3M
Lokalizacja: Sierpc

Postautor: maniek » 3 lut 2009, o 21:36

1.1 na gaźniku,czy monowtrysk?Jak dawno zmieniałeś świece i przewody?To ciężkie palenie nie ma związku z wilgotnością powietrza?Jak już zapali to pracuje równo czy czasem poszarpie troszkę?Zaglądałeś do kopułki rozdzielacza-może się wypaliła, albo palec zdechł.P. 8)

shadow44

Postautor: shadow44 » 3 lut 2009, o 22:14

gaznik.a mozliwe bo to sie zaczelo jak byly roztopy i wogole bylo bardzo mokro wtedy ta lampka przestala sie palic...
jak odpale i przygazuje to jest ok a jak nie to szarpie.
ja sie duzo nie znam na mechanice ;/

Awatar użytkownika
maniek
expert lew
expert lew
Posty: 1464
Rejestracja: 22 mar 2007, o 13:50
Model 309: GR
Silnik: 1.4i TU3M
Lokalizacja: Sierpc

Postautor: maniek » 4 lut 2009, o 00:49

Jak dawno masz to auto i czy wymieniałeś w nim świece, albo przewody?Jeśli szarpie na wolnych obrotach to sprawdź po ciemku czy gdzieś z przewodów iskra nie lata bokami.Jeśli świece są stare to też możesz wymienić profilaktycznie.Nie są to duże koszty, a takie cuda dzieją się przeważnie z winy kabli i świec szczególnie jak jest wilgotno.Potem zostaje kopułka i palec rozdzielacza do sprawdzenia.Jeśli zdejmiesz kopułkę i na palcu jak i na kopułce będą wyraźne pęknięcia lub wewnątrz na stykach głębokie wżery albo nadpalenia to też na złom.Jeśli w kopułce będzie tylko nalot to wyczyść i sprawdź jak pracuje.Zakładam oczywiście, że takie sprawy jak filtry paliwa i powietrza wymieniasz na bieżąco.Jeśli ciężko pali to przed rozruchem wciśnij ze dwa razy pedał gazu, a dopiero potem pal bez gazu i zobaczysz czy to coś daje.Jak będzie lepiej to może byc coś z gaźnikiem.Nie kupuj przewodów janmor, bo dobrze działają jedne na pięć, a świece dobiorą ci w każdym sklepie po kodzie silnika.Ja mam świece NGK i jest git.Ta kontrolka jak już chłopaki pisali jest od klocków hamulcowych i nie powinna się świecić jeśli klocki są grube.Powodzenia. 8)